Палта и шалове се виждат по улиците на Бразилия, тропическа страна, чиято южна част беше засегната от необичайна за месец май студена вълна, която застрашава хилядите бездомници и посевите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

>>>>>>>>Виж галерия от снимки>>>>>>>>

С 1,4 градуса над нулата столицата Бразилия регистрира вчера най-студения ден от основаването си през 1960 г., въпреки че зимата в Южното полукълбо започва едва в края на следващия месец.

На главната страница на сайта на метеорологичната агенция "Инметро" е публикувана карта на Бразилия, на която цялата южна половина е оцветена в оранжево. Легендата обяснява, че това означава "Студена вълна (опасна)".

Агенцията предупреди за опасност студената вълна да засегне земеделието.

В мегаполиса Сао Пауло термометрите показваха 6,6 градуса в сряда сутринта - рекорд за месец май от 1990 г. насам.

66-годишен бездомник почина същия ден, след като му прилоша на опашка за раздаване на храна. Според бразилски медии той е прекарал нощта на улицата.

Кметството на Сао Пауло обяви в началото на седмицата, че разкрива още 2000 места в центровете за спешно подслоняване, с което общият им брой достига 17 000. Но икономическата столица на Бразилия има близо 32 000 бездомници, двойно повече, отколкото през 2015 година.

Най-ниските температури в Рио де Жанейро бяха 12 градуса вчера, но много от местните жители навлякоха дебели пуловери и дори анораци.

В щата Санта Катарина, който от няколко дни регистрира температури под 2 градуса, снегът зарадва туристите.

Според всекидневника "Фоля де Сао Пауло", хотелите в малкия град Урупема, самопровъзгласил се за "най-студен в Бразилия, но пълен с човешка топлина", са запълнени над 90 на сто.

Населеното място с 2500 жители посрещна много посетители, някои от тях дошли отдалеч, за да видят сняг за пръв път.