Любопитни данни за мръсния въздух публикува сайтът Numbeo. В челото на списъка с най-мръсния въздух в света е град Тетово, разположен в Северозападна Македония. Класацията Pollution Index 2018 Mid-Yearа съдържа специализирана информация за стандарта на живот в различни точки от земното кълбо.

От европейските градове Тетово е последван от италианския Неапол и столицата на Македония - Скопие.

Според проучванията средният годишен индекс на замърсяване в тези населени места е 97.57; 84.61 и 82.17 съответно.

Най-чистите европейски градове са столицата на Финландия - Хелзинки (13.49), столицата на Исландия - Рейкявик (15.57), швейцарският град Цюрих (16.42) и шведската столица - Стокхолм (16.62).

Москва (63.02) и Санкт Петербург (64.47) се класират на 17 и 19.

Оценката се основава на проучване на потребителите на обекта и отразява оценката на общото ниво на замърсяване в града.

В световната класация в челната десетка Тетово е следван от Катманду, Непал, Фаридабад, Индия, Дака в Бангладеш, Газиабад в Индия, Кабул, Кайро, Хо Ши Мин и Улан Батор. На десето място е пакистанският Карачи.

Челните десетки места са заети предимно от градове в Индия, Пакистан, Африка и Южна Европа.

В дъното на класацията, т.е с най-чист въздух, освен Хелзинки, са Уелингтън и Канбера в челната петица, следвани от Малмьо и Нижни Новгород. Това са само градове в умерения климатичен пояс с добра циркулация на въздушните маси, но и  добри екологични политики там.

Къде сме ние? София е около златната среда, на 111 място от 273 града, взели участие в класацията, следвана от Солун.

Пловдив е с по-лоши показатели, на 94 място, а Варна - на 132 място, с малко по-лоши, но подобни показатели като Лос Анжелос, Атина и Лондон.