Немски климатолози установиха, че числеността на бобрите в Арктика значително се е увеличила през последните години вследствие на топенето на вечната замръзналост, съобщи сайтът на института "Алфред Вегенер" в германския град Бремерхафен.

По думите на климатолога Ингмар Нитце климатичното затопляне е създало комфортни условия за живот и миграция в региона.

"Ние знаехме, че бобрите са се увеличили в Аляска и в другите кътчета на Арктика заради климатичните промени и намалелия им улов. Но ние не очаквахме, че тези гризачи ще се възползват толкова ефикасно от тези възможности. В крайна сметка в наши дни тяхната численост расте експоненциално!", заяви Нитце.

Топенето на пермафроста, възникнал в почвата на северните региони на Евразия и Северна Америка от времената на последния ледников период, освобождава огромни площи за бобрите. Климатолозите прогнозират, че около една трета от пермафроста, разположен на юг от Сибир и Аляска, ще изчезне до края на сегашното столетие.

Немските учени анализирали спътникови снимки от покрайнините на град Коцебу в западната част на Аляска, направени през последните две десетилетия.

От тях станало видно, че малките водоеми, изградени чрез бентовете на бобрите, са се увеличили 8,3 на сто.

В един от случаите край град Коцебу през 2002 година е имало само две подобни структури, а през 2019 техният брой достигнал 98. В някои части на Западна Аляска водоемите, изградени от тези гризачи от 94 нараснали на 409 за периода 2010 - 2019 година.