Повишаването на температурите в Арктика предизвиква бейби бум сред паяците вълци, предупредиха датски учени, цитирани от в. "Индипендънт".

Паяците вълци са започнали да излюпват два пъти яйца през лятото, вместо веднъж.

Рекордите за висока температура стават все по-чести в Арктика. Те, заедно с горските пожари и все по-ранното топене на снега, предизвикват голяма тревога сред учените.

Този бързо променящ се климат води до по-дълги лета. Наред с екзистенциалните заплахи, които затоплянето поставя пред много видове, включително и човешкия, изследователите забелязват и други непредвидени въздействия.

Едно от тях е паяшкият бейби бум. Изследването на учени от университета на Орхус показа, че видове като паяците вълци вече се приспособяват към по-топлите условия в Арктика и в резултат на това успяват да излюпят два пъти потомство през лятото, вместо едно.

Известно е, че промените в климата предизвикват по-ранен цъфтеж на растения, а някои видове са се преместили по-далеч на север и на по-големи височини в планините.

Учените, ръководени от Токе Хойе от Арктическия изследователски център и катедрата по биология в университета в Орхус, сега установиха, че настъпват промени и при размножаването на безгръбначните.

Данни за паяците вълци се събират почти 20 години. Изследователи от станцията Закенберг в североизточната част на Гренландия са ловили и изследвали представители на вида в рамките на програмата за мониторинг на екосистемата на Гренландия.

Паяците са били уловени в малки капани, поставени в различни видове растителност. Изследователите са броили яйцата в отделните пашкули и са сравнили тази информация с времето от сезона, през което е хванато насекомото. Разглеждайки разпределението на броя на яйцата в пашкулите през целия сезон, изследователите са установили, че през някои лета паяците са произвели по два пашкула. Това явление е познато в по-топлите райони, но досега не беше наблюдавано в Арктика.

Данните сочат, че колкото по-рано се топи снегът от повърхността, толкова повече са паяците, които могат да създадат за втори път потомство в рамките на едно лято.

Паяците вълците се хранят с малки организми в почвата. Ако в бъдещето на Арктика има повече паяци, или насекоми, това може да окаже влияние върху хранителните вериги на сушата.

Температурите в Сибир са много по-високи от обичайните от началото на годината. Топлинна вълна беше регистрирана в сибирския град Верхоянск. Там термометрите показаха 38 градуса Целзий на 20 юни.