Торнадо премина през град Катания на италианския остров Сицилия и причини големи материални щети, предаде АНСА.

Загинали няма. Има повалени дървета и стълбове. Нанесени са повреди на къщи и магазини. Има ранени, но точната бройка не се пояснява. Жителите на града са призовани да не напускат домовете си, освен по спешна причина. Четири полета бяха отклонени от летището в Катания към други летища в страната.

В областта Лигурия, в която се намира Генуа, поройните дъждове от вчера и днес доведоха до преливане на реки. На едно място дори рухна малък мост.

В провинция Савона валежите вчера са били най-обилните в историята на района. Те предизвикаха свлачища и наводнения. Движението по пътищата и по железопътните линии там беше преустановено временно.

А сайтът Meteobalkans предупреждава, че стихията от Апенините се очаква да дойде и на Балканите в следващите дни. "През следващите 72 часа обширна област от ниско атмосферно налягане ще дестабилизира времето на Балканите. Очакваме значителни по количества валежи, силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност на голяма площ от полуострова. Не са изключени и локални наводнения. Валежите могат да предизвикат свлачища и да откъснат от света цели градове.

Според повечето глобални и регионални модели, най-много дъжд очакваме да падне по адриатическото крайбрежие и в Гърция.

Между 8 и 9 октомври средиземноморски циклон ще обхване голяма част от Балканския полуостров, носейки значителни валежи и силни пориви на вятъра. На 9-и валежите ще достигнат и нашата страна,като по-значителни ще са те над Западна и Централна България, а към края на деня - и над Югоизточна. Бурите ще обхванат голяма част от Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора и Албания , а по-късно по-значителни валежи ще има и в Гърция", написаха те и предупредиха: "Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Западна и Южна България, тъй като през следващите часове валежите у нас могат да предизвикат локални наводнения".