Антициклон с център до Урал насочва потоците горещ въздух от казахските степи към Русия. В условията на 17-часов ден, слънцето поддържа и прогрява допълнително тези въздушни маси на територията на Южна и част от Централна Русия.

В резултат, на огромни територии температурната аномалия там е положителна и достига 7-8 градуса. С толкова актуалните измерени температури са по-високи от обичайните за съответното място.

Но куриозното се случи снощи: в резултат на изброените причини, но и високата облачност по периферията на антициклоналния гребен, нощното изстиване беше силно ограничено и в Москва и областта в повечето места температурите така и не са паднали под 20 градуса, движейки се в интервала от 20 до 22-23 градуса. Нощ, през която температурата не е паднала под 20 градуса, се нарича "тропическа".

Подобни минимални стойности, във всеки случай не и под 18, се очакват в следващите нощи в руската столица.

Както често сме обръщали внимание, времето на североизток от нас често, в зависимост от баричните полета и атмосферната циркулация, влияе на нашите метеорологични условия.

В момента у нас атмосферата е нестабилна, тъй като, за разлика от Украйна и Южна Русия, се намираме в циклонално поле, което е добре изразено и във височина: това улеснява мощната конвекция, породена от силното слънце. Все пак, температурите в страната, с малки изключения по дни и на отделни места, са в рамките на нормалните за месеца, а най-топло е точно на североизток. Там се усеща влиянието на горещите ядра, за които споменахме.

Това доведе и до бързо затопляне на морската вода, която по Южното Черноморие още преди 2-3 дни премина 20, а на места и  21 градуса - морето вече е подходящо за къпане.

От другата страна на морето, в Южна Русия и Крим има отбелязани и температурни рекорди.

В Симферопол старият рекорд, отбелязан преди 20 години беше подобрен с цели 1.4 градуса, а новият е 34.4.

Рекорди има и в Керч, където старият е "отнесен" с над 3 градуса, а новият е 33.8 градуса. Нов рекорд има и в Теодосия.

С малки промени горещото време в тези части на континента ще се задържи и през следващите дни. Това напомня на жителите там уникално горещото и изпълнено с поредица от рекорди лято на 2010 година.