Цели региони на планетата ще станат непригодни за живот през следващите десетилетия заради по-чести и интензивни горещи вълни в резултат на глобалното затопляне, предупреждават ООН и Червеният кръст, цитирани от Франс прес и БТА.

По-малко от месец преди конференцията за климата COP27 през ноември в Египет, ООН и Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) призоват в съвместен доклад за готовност за предстоящи големи горещини, за да бъдат избегнати значителен брой смъртни случаи.

Организациите подчертават, че има граници, отвъд които хората, изложени на екстремна топлина и влажност, не могат да оцелеят, както и че има граници, отвъд които обществата вече не могат да се приспособят.

"При сегашните траектории горещите вълни могат да достигнат и надхвърлят тези физиологични и социални граници през следващите десетилетия, особено в региони като Сахел, Южна Азия и Югозападна Азия", посочват те.

Подобна ситуация ще доведе до "мащабни страдания и загуба на човешки животи, движение на населението и влошаване на неравенствата", предупреждават двете организации.

Според доклада почти навсякъде, където са налични надеждни статистически данни, горещите вълни са най-смъртоносната метеорологична опасност.

Големите горещини вече убиват хиляди хора всяка година и ще стават все по-смъртоносни с увеличаването на глобалното затопляне, казват в доклада зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс и генералният секретар на IFRC Джаган Чапагайн.

Топлинните вълни са причина за някои от най-смъртоносните бедствия в историята. Докладът припомнят тежките последици от горещата вълна в Европа през 2003 г., която отне живота на повече от 70 000 души, както и тази в Русия през 2010 г., убила над 55 000 души.

Според доклада експертите прогнозират много високи нива на смъртност от екстремни горещини, сравними по мащаб до края на века с всички видове рак.

Тихият убиец

Тази година цели региони или страни в Северна Африка, Австралия, Европа, Южна Азия и Близкия изток, както и Китай и западната част на САЩ, се "задушаваха" от рекордни температури.

Докладът припомня, че екстремните горещини са "тих убиец", ефектите от който ще се увеличават, изправяйки пред огромни предизвикателства устойчивото развитие и пораждайки същевременно нови хуманитарни нужди.

"Хуманитарната система не разполага със средствата да разреши сама криза от такъв мащаб. Вече ни липсват средства и ресурси, за да отговорим на някои от най-тежките хуманитарни кризи през тази година", каза Грифитс на пресконференция.

Организациите призовават спешно да бъдат осигурени значителни и устойчиви инвестиции за смекчаване на въздействието на климатичните промени и за подпомагане на дългосрочното приспособяване на най-уязвимите групи от населението.

Ако емисиите на парникови газове, които причиняват изменението на климата, не бъдат намалени по "агресивен" начин, светът ще се сблъска с "невъобразими досега нива на екстремни горещини", предупреждават двете организации.