Циклонът Яас връхлетя днес с проливни дъждове и високи вълни източното крайбрежие на Индия. Повече от 1,1 милиона души бяха евакуирани превантивно в разгара на коронавирусна криза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Циклонът вече причини смъртта на двама души и повреди жилищни сгради в щатите Одиша и Западна Бенгалия. По данни на индийския метеорологичен институт тази "много силна циклонална буря" е с постоянни ветрове от 130-140 км/ч и пориви до 155 км/ч. Тъй като стихията вече е почти изцяло над сушата, скоростта на ветровете й до днес вечерта ще спадне до 75 км/ч, сочат прогнозите.

Телевизионни кадри показват вода до коляно по брега и на други места в курортния град Дога в Западна Бенгалия. Вятърът превива палмовите дървета. Няколко реки в щата са излезли от коритата си и има наводнения, съобщи Прес тръст ъв Индия.

Вчера торнадо прекъсна електропроводи, уби двама души с електроудар и нанесе щети на 40 къщи в същия щат. В регионите на Чандабил и Парадип в щата Одиша вчера са паднали валежи от 17 литра на квадратен метра, а днес се очакват приливни вълни с височина до 4 метра.

Летищата в Колката (Калкута) и Бубанешвар са затворени, отменени са влакове, а на операторите на риболовни траулери и лодки е препоръчано да не излизат в океана.