Температурният фон около Урал и в повечето части на Сибир значително надвишава климатичната норма.

Отклоненията от средните месечни стойности са около +10 градуса, а в някои райони в следващите дни ще достигнат + 14 ... + 16 °.

>>>На картите за очакваните аномалии за следващите 5 дни на руските метеослужби>>>> можете да видите как и малката отрицателна аномалия постепенно бива изтласкана и над целия континентален сибирски "фризер" се установяват температури по-високи от нормалните за периода.

Синоптичната ситуация се дължи на притока на топъл въздух от Централна Азия. В някои градове на Казахстан, например, вчера се подобриха многогодишни рекорди по максимални стойности на температурата на въздуха.

В Аралск въздухът се затопли до + 1.3 °, предишният рекорд от този ден + 1.2 ° е бил през 1948 г., а в Барнаул максималната температура беше -2, 1 °, като предишният рекорд от -2,2 ° се наблюдавал през рекордно меката зима на 2007 г.

В Киргизстан бе подобрен рекорд отпреди 40 години, в град Талас въздухът се затопли до + 13.3 °, оставяйки след себе си рекорд от 1976 г. (+8.0) °.

На територията на Русия "топлото" ще се задържи поне до края на тази седмица.

Какво означава това за време в нашата страна през следващите седмица-две? Че с голяма вероятност опасно ниски студове и дори температури много под обичайните няма да имаме. Проточилите се близо  месец последователни арктически нахлувания от север-северозапад над нашата страна докараха време с температури малко под обичайните, но твърде далеч от не само  рекордите "по студ", но дори от обичайните за това време на годината ниски температури, задържащи се под минус 10, минус 15 градуса за поне няколко дни.

В следващите няколко дни до две седмици, според главните световни метеомодели, студеното време в Северното полукълбо ще се съсредоточи най-вече върху Съединените щати, както и най-западните части на Европа.

У нас това ще доведе до доминиране на западни, югозападни и южни потоци и това ще осигури сравнително меко време или поне липса на твърде сериозни студове поне до 23, 24 януари. 

Разбира се, преди да преполовим февруари, е рано да отписваме зимата: следете ежедневните ни прогнози и анализи.