Ураганът Флорънс, който приближава към Източния бряг на САЩ, отслабна до ураган от втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите, цитиран от Ройтерс и БТА. Базираният в Маями център обаче предупреди, че все още очакват опасни за живота бури и проливни дъждове.

Той се намира на 520 км източно-югоизточно от курорта Мъртъл бийч в Южна Каролина и е с максимални постоянни ветрове от 175 км/ч. Бурята се придвижва на северозапад със скорост от 28 км/ч, посочи центърът.

Междувременно Източното крайбрежие на САЩ се подготвя за връхлитането на урагана Флорънс. Федералната столица Вашингтон разчита на своята дига срещу евентуални наводнения, предаде Франс прес.

Снимка: NASA

Съоръжението никога досега не е било изпитвано в реални условия. То е разположено на Нешънъл мол (зоната-площад-парк, свързваща мемориала на президента Линкълн с американския Конгрес). Дигата представлява каменната структура, висока три метра на места, която е разделена на две от седемнадесета улица. Тя е почти невидима, хората не й обръщат внимание. Но погледите вече се обръщат към нея с информациите за приближаването на Флорънс и обявеното извънредно положение в редица американски щати.

Вашингтон, през който минава река Потомак, е разположен върху бивше тресавище. Ураганът се очаква да мине по на юг, но наводненията може да се отразят на федералната столица. Ако стане нужно, дигата на Нешънъл мол може да бъде "затворена" по цялото й протежение. Това ще стане при покачване на нивото на водата до около 3,65 метра. Тогава се подава тревога. Големите плочи, които позволяват свързването на двата края на дигата, ще бъдат докарани с камион и инсталирани за три-четири часа. Съоръжението е струвало около 4,5 милиона долара, според американски медии.

По последни данни засега нивото на водата е около 1,8 метра. Очаква се ураганът да предизвика 4-метрови вълни по бреговете на двата щата Каролина. Количеството на валежите може да е 51-76 сантиметра.

Заради приближаването на урагана се евакуират 1,7 милиона души в щатите Каролина и Вирджиния. Десет милиона души пък живеят на места, за които има издадено предупреждение за опасна буря. Отменени са близо 1000 полета за утрешния ден. Очаква се между 1 и 3 милиона домове и учреждения да останат без ток заради бурята, предаде Асошиейтед прес.

Според прогнозите Флорънс се очаква да удари южното крайбрежие на Северна Каролина утре, допълва Ройтерс.