Повишението на температурите в градовете е следствие на два фактора. Единият е глобалното затопляне, а вторият - така нареченият "ефект на градския остров на топлина".

Като резултат, двата косвено свързани, но независими един от друг фактори, повишават средната температура в големите градове с повече от градус.

Следва да се има предвид, че в случая говорим за средна температура, т.е ако изключим дните с вятър, при тихо, облачно и студено зимно време температурите в големите градове е с до няколко градуса по-висока от тези в околните незаселени полета и гори.

Виж още: кога ще изригне Йелоустоун:

По-наблюдателните могат да намерят и  видими доказателства за това. Например в София могат да се видят многогодишни смокинови дървета, които е немислимо да растат без да мръзнат до основата си почти всяка година в околните по-малки населени места на високото и хладно Софийско поле.

В 13 града по света затоплянето надвишава 2 градуса, включително в швейцарската Женева, китайския Шенжен, японската Цукуба, белгият Льовен и др. 

До началото на 2080-те, според изчисленията на експертите, температурата може да се увеличи с 1,7 - 4,9 градуса по Целзий в сравнение със средните стойности от края на 20 век.