В северната част на Сибир се очакват резки температурни колебания.

След отминаването на циклона, започвайки от североизточните райони на Ямало-Ненецкия автономен окръг, температурата ще започне да се понижава.

Постепенно арктическият студ ще обхване полуостров Таймир и автономния окръг Ханти-Манси. А в Евенкия, където доскоро властваха минус 50 градуса, студовете първо ще отслабнат, а после ще започнат отново да се усилват. 

На 15 декември в Ямал ще се засилват студовете, през нощта до -35 °, следобед -20 ... -25 °.

Ще превали слаб сняг.

В Таймир през следващите дни температурата през деня ще бъде -30 ... -35 °, на места -40 ... -45 °, което е под климатичната норма. 

Времето в Сибир, особено в северозападните му части е важно през зимата, защото потенциалът на тамошните студове и силата, трайността и големината на континенталния зимен антициклон, Сибирския антициклон, показват дали въобще може да се разчита на студени зимни периоди и у нас.

През последните няколко седмици Азиатският антициклон беше по-силен и мощен от обичайното за това време на годината, но ядрата му бяха разположени по-на юг от обичайното.

След бифуркацията от последните няколко дни, когато този атмосферен вихър временно отслабна и се раздели на 2 основни ядра, поведението му в следващите дни е важно за евентуални очаквания за месец Януари.

Сравнете моментното състояние на аномалиите със това от миналата година.