До 2028 г. половината от всички нови автомобили, които ще се появят на пазара, трябва да бъдат изцяло електрически, съгласно плановете на правителството на Обединеното кралство да ускори отказа от бензина и дизела, съобщава Daily Telegraph.

Вестникът продължава: "Министерството на транспорта предложи правно обвързващи годишни цели, които производителите ще бъдат принудени да изпълнят преди 2035 г., когато няма да бъде позволено да се продават нови хибридни или бензинови автомобили.

Схемата ще започне през 2024 г., когато производителите ще трябва да продават изцяло електрически автомобили, представляващи 22 % от общия брой, като през 2028 г. делът им ще нарасне до 52 %, а през 2030 г. - до 80 %.

В отговор Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) заяви, че новите правила "трябва да насърчават потребителите да купуват, а не само да принуждават производителите да произвеждат", съобщава вестникът.

Главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус заяви:

"Опасността е, че потребителите няма да имат стимул да купуват тези нови автомобили - автомобили, които ще останат по-скъпи от традиционните бензинови и дизелови автомобили в продължение на няколко години - в необходимите количества, запазвайки по-старите си, по-замърсяващи автомобили за още по-дълго време, като по този начин подкопават икономиите на въглеродни емисии, които се цели да се постигнат с този регламент."