Калифорния може е пионер по голям брой електрически превозни средства на пътя, но единственият път, по който се движи в момента, е този към фиаското, причинено от пожарите и многократните и продължителни прекъсвания на тока, пише сайтът zerohedge.

PG&E е компанията-доставчик на електричество, която остави милиони калифорнийци на тъмно при поредна вълна от спирания на електричеството. Очаква се днешните такива силно да намалят доверието на инвеститорите при закупуване на превозно средство, което разчита на електрически източници на енергия.

В суха Калифорния е ветровито и очевидно това е достатъчно, за да предизвика още едно, поредно спиране на тока за клиентите на  PG&E. Като начало PG&E прекъсна захранването на 179 000 домакинства в сряда.

Но не е само PG&E. Очаква се и други комунални компании-доставчици, като Edison International и Sempra, също да прекъснат електрозахранването на стотици хиляди калифорнийци, които са в суха зона, тъй като ветровете се очаква да се комбинират с тези сухи условия, за да създадат твърде висок риск от пожар.

Резултатът? Спиране на тока, сравнимо с тези във Венецуела по-рано тази година, които оставиха милиони на тъмно.

Прекъсванията, които според автора на материала, биха били повече или по-малко очаквани за лошо управлявана страна или такава  от третия свят- като Венецуела или дори Пакистан. Но те са въпрос на живот и смърт за някои жители на Калифорния. При това, проблемът не се очаква да бъде решен скоро.

Но това също може да означава живот или смърт за плана на щата Калифорния да насърчи жителите да предпочетат електрическите автомобили.

За разлика от спиранията на тока в третия свят, тези в Калифорния са критични, тъй като медицинските заведения са оборудвани с резервни генератори за време на прекъсване, но жителите, които разчитат на електричество за захранване на автомобилите си, за да се придвижат до въпросните медицински заведения, са изложени на голям риск: те просто не могат да заредят колите си. А това няма как да не разколебае вярата в светлото бъдеще на електроавтомобилите.