На първа страница на в. "Гардиън" са цитирани здравни експерти, които предупреждават за "значителна хуманитарна криза" в Обединеното кралство тази зима, ако следващият министър-председател не се справи с нарастващите сметки за енергия.

Вестникът съобщава: "Цените на газа на едро скочиха от 104 паунда за терм през ноември до 271 паунда през юни, тъй като нахлуването на Русия в Украйна и възстановяването на световната икономика след Ковида оказаха натиск върху разходите.

Но [сър Майкъл] Мармот обвинява и забавянето на темповете на инсталиране на изолация на стени и покриви в често остарелия жилищен фонд на Великобритания през последните 15 години."

В коментар за Guardian Мармот добавя: "През 2013 г. инвестициите в изолация на жилища се сринаха рязко. Правителството просто взе решение да спре да инвестира в повишаването на енергийната ефективност на жилищата.

The Times съобщава, че високите сметки за енергия в болниците "застрашават грижите за пациентите".

В друга статия на "Таймс" се казва, че нарастващите разходи за живот, включително сметките за енергия, означават "най-голямото свиване на жизнения стандарт от един век насам, предупреждава водещ мозъчен тръст".

Файненшъл Таймс съобщава, че протестната група "Не плащай" срещу високите сметки за енергия е "привлякла повече от 130 000 поддръжници".

Press Association съобщава: "Потребителите на хранителните банки вече искат "храна, която не се готви", след като рязкото покачване на цените на енергията означава, че "не могат да си позволят да включат фурната", предупреждават организациите.