Министрите се подготвят за "ответна реакция", ако правителството на Обединеното кралство се съгласи с предложенията за удвояване на вятърната енергия на сушата до 2030 г. като част от по-широкия план за нулеви емисии и енергийна сигурност,

Съобщението е на Daily Mail. Вестникът посочва, че министърът на бизнеса Кваси Куортенг "настоява за облекчаване на законите за планиране, които доведоха до ефективен мораториум върху вятърните паркове от 2015 г. насам",

Междувременно, някои членове на кабинета се опасяват, че предложението ще ги постави на "курс към сблъсък с т. нар. бекпенчъри", които се противопоставят на подобни проекти.

Изданието допълва, че новината "идва в момент, когато правителствената стратегия за енергийна сигурност е отново отложена тази седмица, след като Министерството на финансите изрази загриженост относно разходите за масирано насърчаване на ядрената енергетика".

Според Блумбърг частните инвеститори "все още не са убедени", че ядрената енергетика си заслужава да вложат милиарди лири в новия парк от реактори, за който понастоящем настоява правителството на Обединеното кралство.

В статия в Daily Telegraph се посочва, че Англия е изправена пред "покриване със соларни панели" на площ, "близка до размера на Ексмур", в рамките на стремежа към нулево потребление.

В статията се казва, че предложенията на Квартенг за нова слънчева енергия вероятно ще се съсредоточат основно върху южната част на Англия, където слънчевата радиация е по-висока, и "рискуват да предизвикат вълна от обществена съпротива и вече притесняват депутатите тори".

Той цитира бившия министър на здравеопазването и министър на енергетиката Мат Хенкок като един от тези депутати.

Guardian пише, че според предложенията на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) на Квартенг целите ще включват увеличаване на слънчевата енергия от сегашния  капацитет от 14 гигавата (GW) до 50 GW, на офшорната вятърна енергия от 11 GW до 50 GW, на сухопътната вятърна енергия от 15 GW до 30 GW и на ядрената енергия от 7 GW до 16 GW.

В доклада се отбелязва, че "слънчевата енергия и производството на вятърна енергия на сушата досега не са имали официално правителствени цели за растеж".