С отстъпването на морския лед, причинено от ускореното глобално затопляне в Арктика, косатките прекарват все повече време във водите на Северния ледовит океан и разширяват зоната си за ловуване на север, казват учени, цитирани от АФП.

В мразовития ден в най-северните райони на Норвегия перките на 70-80 косатки порят водите в големия фиорд Сервой. Това са цели семейства косатки, включително и малките им, родени миналата година.

>>>>>Вижте галерията>>>>>

Зачестилите съобщения от най-северните райони са знак, че страховитите косатки се адаптират към новите условия в Северния ледовит океан, където ледовете се топят чувствително.

"Имаме наблюдения на косатки, които през ноември са в Баренцово море, между източната част на Шпицберген и руския архипелаг Земя на Франц Йосиф, тоест те очевидно следват оттеглянето на леда", казва проф. Мари-Ан Бланхет от Норвежкия полярен институт в Тромс пред АФП.

Косатките, които могат да живеят в почти всички морета на планетата, ловуват в арктическите води белуга и вероятно някои видове тюлени, живеещи на леда, подчертава тя.

Феноменът се свързва и с факта, че херингата, която е деликатес за косатките, също мигрира все по-далеч на север по необясними засега причини.

Според изследване на специалисти от университета на Вашингтон, представено в началото на декември, нарастващата миграция на косатките е следствие от все по-удължаващия се период, през който морския лед се отдръпва в Северния ледовит океан.

"Не става дума за това, че косатки не са забелязвани в тези райони и преди, но сега изглежда се застояват по-дълго", каза ръководителят на изследването Брин Кимбър.

Косатките са вид морски бозайници, намиращи се на върха на хранителната пирамида в океаните. Те често използват дори своя конкурент - най-големият вид акули, белите акули, за храна.

Въпреки, че са отлични ловци и царе на океаните, не е известен случай на нападение на косатка над човек в открито море (такива има само от косатки в неволя - затворени и отглеждани с цел изследване).