Може ли наистина, всеки от нас поотделно, да даде своя принос за намаляване на емисиите на парникови газове и да ограничи промяната на климата? Отговорът е "да", според мнозина специалисти, но пътят не са безсмислените климатични стачки, още по-малко - говоренето пред трибуни, от които не последва нищо, а реални действия. Едно от тях е всяка година да засаждаме по  няколко дръвчета (едно е добро начало!).

Горска площ с размерите на Обединеното кралство се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, и това има силно въздействие върху климатичните промени и дивата природа, съобщава Гардиън.

>>>Виж галерията от снимки на унищожени тропически гори>>>

Степента на загуба е достигнала 26 млн. дка годишно, констатира доклад. Тази площ бързо нараства през последните пет години, въпреки обещанията на правителствата през 2014 г. за намаляване на обезлесяването и възстановяване на горите.

Шарлот Стрек, съосновател и директор на мозъчния тръст "Климатичен Фокус", авторка на доклада, каза: "Трябва да пазим дърветата си и трябва да възстановим горите си. Обезлесяването се ускори, въпреки обещанията, които бяха направени. "

 

Нюйоркската декларация за горите беше подписана в ООН през 2014 г.. Тя изисква държавите да намалят наполовина обезлесяването до 2020 г. и да възстановят 150 млн. хектара вече обезлесени или деградирали горски земи.

Но процентът на загуба на дървесна покривка е нараснал с 43% от приемането на декларацията, докато най-ценните и незаменими тропически естествени гори са отсичани със скорост 4,3 милиона хектара годишно.

Крайната цел на декларацията - спиране на обезлесяването до 2030 г. би довела до потенциално спестяване на толкова въглерод, колкото испирането на всички автомобили по света. Това в момента изгляжда доста по-трудно постижима цел, отколкото когато ангажиментът беше поет преди 5 години.

В Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка - най-големите тропически горски региони - годишната норма на загуба на гори се увеличи значително между 2014 и 2018 г., в сравнение с 2001 до 2013 г.

Докато най-големите загуби по обем бяха в тропическа Латинска Америка, най-големият темп на нарастване е бил в Африка, където процентите на обезлесяване се удвояват от по-малко от 2 милиона хектара годишно на повече от 4 милиона.