Авторитетният сайт Акууедър предрича за Балканите много мека зима. Електронното издание предвиди отлично сезонните характеристики на тазгодишната пролет, изминалото лято и текущата есен, а сега очаква бурна и ветровита зима на британските острови и Северна Европа.

Същевременно районите от Южна Португалия и Испания през Италия и Балканския полуостров могат да очакват приятни и меки температури през зимата.  Областите от Ирландия и Обединеното кралство през Северна Франция, Германия и Скандинавия, ще бъдат изложени на риск от чести циклони и бури през тази зима.

Влажното време през есента ще продължи и през зимата в Ирландия и Обединеното кралство, а бурите от Атлантическия океан ще носят силни ветрове, наводнения и прекъсвания на електричеството и самолетните полети.

Докато сезонът като цяло ще се характеризира с повече циклонални вихри от нормалното, най-активната част от зимата се очаква през януари и февруари.

"Някои места, които ще бъдат изложени на най-висок риск за значими последствия от многобройните бури през този сезон, включват Кардиф, Манчестър, Белфаст и Глазгоу", казва Мелеологът на AccuWeather Тайлър Рос.

"От друга страна, тъй като през зимата ще има много активна атлантическа циклонална дейност, не очакваме Звярът от Изтока (Beast from the east) да се върне. Това не означава, че няма да има студ и сняг, но натрупването на снеговалежи ще бъде ограничено до по-типичните райони", добавя метеорологът.

Става дума за зимния континентален антициклон, наричан често у нас "Сибирски антициклон". При доминацията му по време на зимния сезон, с разпростиране на гребени на запад, често засегнатите райони са сполетени от силни и рекордни студове и обилни снеговалежи по периферията му. Това се случи за последно у нас през 2012 г. - през февруари, и 2017 г. - през януари.

Циклоните, които многократно удрят в едни и същи области, ще увеличат риска от вятър и наводнения, тъй като почвата е наситена с влага още от есента.

"Въпреки горепосочените нормални валежи, ние не очакваме наводненията да са толкова тежки, колкото зимата на 2013-2014 г.", казва старшият метеоролог на AccuWeather Алън Реперт.

Температурите през зимата се очаква да са близки до нормалните в цяла Северна и Западна Европа, тъй като често бурите от Атлантическия океан увличат топъл  въздух и предотвратяват студения сибирски въздух да натиска на запад, както миналата зима (за разлика от последната зима у нас, в северозападните части на континента тя бе доста студена именно заради наличието на чести гребени на студения континентален антициклон, разпростиращи се натам, но не  и  към Балканите).

Още  бури и ветровито и влажно циклонално време се очакват на британските острови през март и началото на април.

Влажното и неспокойно време ще преоблада от Северна Испания до  Германия:

снимка: acooweather

Там ще бъде влажно и ветровито, но с преобладаващи валежи от дъжд, вместо сняг.

Най-големият риск от бурни ветрове е през декември, но според синоптиците на сайта активното време ще продължи през по-голямата част от сезона.

В периода от януари до февруари ще бъде сухо в Северна Испания и Южна Франция. Тази промяна към сухо време ще бъде придружена от по-високи от нормалните температури.

Областите от Централна и Северна Франция и Южна Германия ще трябва да се справят с дъжд, водещ до локални наводнения.

Макар да е влажно през целия сезон, температурите в цяла Франция и Германия ще бъдат по-високи от обичайните.

"Звярът от Изтока" не се очаква да се върне през тази зима, след като причини рекорден студ и сняг в края на миналата зима (в Северозападна Европа, бел. на редактора).

Постоянно топло с над обичайните температури се очакват от от Португалия, през Италия и Балканския полуостров.

Тъй като през зимните месеци бурите ще доминират в северната и западната част на Европа, голяма част от Иберийския полуостров ще избягва най-лошите вятър и дъжд, докато температурите остават значително над нормалните.

Докато сушата не се задава като основен проблем тази зима и предстоящата след нея пролет, все пак продължителните сухи метеорологични условия може да  доведат до опасност от горски пожари през зимата и ще създадат условия за по-активен сезон на горски пожари през следващата пролет и лято.

"Звярът от Изтока" разтърси северната и западната част на Европа с едни от най-студените и най-снежни атмосферни условия през годините преди 2018 г. обаче, тази зима не се очаква повторение на екстремното време.

Докато силният студ не се очаква да обхване цяла Европа, няколко вълни от студен въздух ще се спуснат в Източна Европа с няколко възможни включвания  на запад към Централна Европа.

Най-студеният въздух през зимата ще бъде локализиран от Финландия до Украйна, тъй като ще се спуска от Сибир на няколко пъти.

Активният модел на циркулация над Западна Европа, съчетан с тези студени нахлувания, ще направи вероятни по-сериозни снеговалежи в тази част на Източна Европа, като най-голям риск има от през втората половина на зимата.

Тези вълни от студен въздух ще могат понякога да проникват на запад в Полша, Чехия и Австрия през януари и февруари, което би могло да  доведе там до  натрупване на съществена снежна покривка.