Ще свърши ли лятото с евентуално по-чувствително понижение на дневните температури? Не, разбира се.

През септември утрините стават по-хладни, заради бързо удължаващата се нощ и съответно повечето време за изстиване, но слънцето е достатъчно високо и силно, за да разбива тънките утринни инверсии и при наличие на достатъчно топъл въздух във височина, голяма част от дните през месеца са с летни температури над 25, 26 градуса, а в низините и над 30. Това се случва почти ежегодно през последните години, със затоплянето на климата на планетата и въпреки, че климатично септември е есенен месец (климатичният сезон "лято" започва на 1 юни и свършва на 31 август!), "по душа" в по-голямата си част той е все по-летен.

Все пак, какво време ни очаква до края на август?

До края на седмицата ще остане по-често слънчево, горещо и предимно сухо. изключение са само изолирани места в планините и то само някои дни.

Температурите остават около и малко  над обичайните за периода, от 29 до 34 градуса.

В неделя предстоящото лабилизиране на времето ще се усети, като над северозападните райони ще се увеличи облачността. Същевременно неделният ден, главно в източната половина, ще бъде още по-горещ, с максимални температури до около 36 градуса, но не са изключени и 37 на места в ниските части.

Промяната на времето ще започне през нощта срещу понеделник, с краткотрайни превалявания, гръмотевични бури и понижение на температурите с ориентирането на вятъра от запад-северозапад.

От понеделник температурите ще бъдат с няколко  градуса по-ниски. Засега няма задоволително единодушие на моделите относно величината на понижението, но по наша преценка, най-вероятно то в низините ще бъде около 5 градуса, а в София - малко повече.

Повече подробности очаквайте в ежедневните прогнози в следващите дни и най-вече в навечерието на процеса през уикенда. 

Дотогава, който може, е добре да използва горещото и, като цяло, слънчево време до края на семдицата.