Дали Новогодишният концерт по телевизията е по-важен от хибернацията на мечките в Татрите? Въпросът противопоставя полската обществена телевизия на природозащитници в Закопане, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шоуто, организирано по традиция на 31 декември от телевизия TVP1, привлича десетки хиляди души на място и милиони телезрители.

Досега сцената се издигаше близо до центъра в Закопане.

Тази година обаче телевизия TVP1 реши да премести събитието близо до големия трамплин във Виелка Крокиев, където се организират състезания по ски-скокове.

Основателят на местния в. "Тигодник подхалански" Йежи Юрецки веднага би сигнал за тревога, обявявайки, че шумът от концерта и фойерверките ще разбудят и уплашат заспалите зимен сън мечки, които живеят наблизо. Той лансира петиция срещу организирането на Новогодишния концерт, която за няколко дни събра 27 000 подписа. Почти толкова са и жителите на градчето.

"Наблизо има мечки, които живеят в бърлоги", поясниха от дирекцията на местния национален парк. "Точният брой на мечките е трудно да бъде установен."

Миналия уикенд стотици млади жители на Закопане участваха в протестна демонстрация, като носеха манекен на мечка и настояха кметството да смени мястото на концерта.