На последните избори за Европейски парламент се наблюдава "рязко" увеличение на подкрепата на младите хора за крайно десните партии, които са скептични по отношение на климата, в съчетание със спад на подкрепата за проклиматичната партия на Зелените, съобщава Deutsche Welle.

Изданието отбелязва, че "антиимигрантската и евроскептична" партия "Алтернатива за Германия" (AfD) излезе от изборите с второто по големина германско представителство в Европа.

Изданието посочва, че 16% от всички млади избиратели на възраст между 16 и 24 години са гласували за AfD, което е около три пъти повече, отколкото преди пет години, докато само 11% от тази кохорта са гласували за Зелените, които са част от управляващата федерална коалиция на Германия, отбелязвайки намаление с 23% в сравнение с последните избори през 2019 г.

Вестникът обяснява, че според Матиас Юнг, изследовател от германския институт за изследване на изборите Forschungsgruppe Wahlen, причината за това може да бъде отдаването на приоритет на сигурността и миграцията пред климата и околната среда.

Освен това Table.Media цитира Франциска Шуберт, лидер на партията на Зелените в Саксония, която казва, че за провеждащите се в момента избори в германските провинции трябва да се решат "социалните въпроси, които идват с несигурността по време на кризи", като отбелязва, че "парите за климата не са достатъчни за това".

Междувременно "Берлинер Цайтунг" съобщава, че Германия и Чили засилват сътрудничеството си в областта на енергийните и ресурсните политики, като Германия разчита на литий и мед от Чили за електромобилността и електрификацията. Изданието отбелязва, че Чили е част от "литиевия триъгълник" заедно с Аржентина и Боливия - регион, в който се намират 57 % от световните запаси, които са от решаващо значение за енергийния преход.

И накрая, Bloomberg съобщава, че германският енергиен конгломерат Siemens Energy планира да произведе вятърна турбина с мощност около 21 мегавата (MW) до края на десетилетието, "надминавайки най-големите машини, предлагани от китайските конкуренти".

Това би я направило с около 40 % по-мощна от настоящата най-голяма турбина на компанията, която има роторни лопатки с дължина 115 метра, отбелязва изданието.