Очаква се площта на Мексико, засегната от сушата, да се увеличи от "85,58% на 89,58% поради липсата на дъжд", съобщава Excélsior.

Докладът на Националната метеорологична служба обяснява това с продължителната трета гореща вълна, която засегна Мексико от 20 май до 4 юни.

Според последния "атлас на риска" за Чили, цитиран от Франсиско Фернандой, преподавател по геология в университета "Андрес Бело", в интервю за BioBioChile, в Чили тежките засушавания могат да се увеличат поради изменението на климата, особено от Кокимбо, в центъра на страната, до Араукания, на юг.

В други латиноамерикански новини Financial Times публикува нов материал със заглавие: "Наводненията поставят бразилците пред мрачен избор - да се възстановят или да напуснат?"

В статията се казва, че на много места "преценяват бъдещето си, след като климатичното бедствие" неотдавна засегна "селскостопанския център" Рио Гранде до Сул.

Междувременно El Espectador съобщава, че конгресът на Колумбия трябва да приеме до 20 юни законопроект за създаване на система за проследяване на добитъка в страната.

Вестникът отбелязва, че инициативата на Либералната партия има за цел да накара компаниите и правителството да контролират отглеждането, транспортирането и клането на добитъка, "за да се гарантира, че произходът му не подхранва обезлесяването".

И накрая, министърът на транспорта на Перу разреши над 3600 превозни средства, сред които "комбита и стари автобуси", да продължат да се движат по улиците на Лима, съобщава El Comercio.

Според анализ на вестника този ход може да доведе до отделянето на близо 95 000 тона CO2, което е "равносилно на обезлесяването на 475 хектара тропически гори".