След слабите краткотрайни превалявания от сняг днес, в следващите 2-3 дни времето у нас ще се позатопли, а ще видим и повече слънце.

До довечера преваляванията ще отслабват и спират почти навсякъде. Максималните температури днес ще бъдат от около 1-2 по високите полета до 7-8 градуса в низините. Облачността ще бъде значителна, като около полунощ ще се разкъсва  и  намалява.

Утре минималните температури ще бъдат от около минус 4, малко по-ниски по високите полета до 1-2 градуса. През деня в Дунавската равнина, без източните и части, ще се появи слаб запад-северозападен вятър. Облачността юе бъде разкъсана, в западната половина на страната - незначителна. Дневните температури ще бъдат от 4 до 9 градуса, по западната част на поречието на Дунав до 10-11 градуса.

В неделя ще се затопли още и минималните температури ще са от минус 2 до плюс 3, а дневните от 8 до 13, 14 градуса. Ще има незначителна облачност, до слънчево време. Ще духа слаб вятър от северозапад.

В планините през двата почивни дни условията за туризъм ще бъдат добри.

Температурите през деня в планините на Западна България на надморска височина 1200 метра ще достигнат 1 до 3 градуса над нулата. В неделя ще се позатопли още и стойностите след обяд ще бъдат около 5-6 градуса. Слънчево или  с незначителна облачност и слаб вятър от северозапад.

Без съществена промяна в температурно отношение ще остане времето в понеделник - малко по-топло от обичайното за февруари. Сутрин на повече места ще има краткотрайни мъгли. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, предимно сляб.

Във вторник температурите слабо ще се понижат.

До края на следващата седмица времето ще бъде подобно на това от последните дни: ще се редуват кратки застудявания, последвани от по-топли периоди от по 2-3 дни. Отново са възможни слаби краткотрайни превалявания от дъжд и сняг, но валежните количества, освен на места северно от планините, ще бъдат съвсем малко: според основните модели, до края на месеца в по-голямата част от страната и  Балканите, ще бъде предимно сухо.

Продължава и рекордно топлото време в Западна и Северна Европа. Подобни топли периоди не са необичайни, но самата им продължителност е уникална за тези райони, както и  силата на топлите вълни. По западната периферия на трайния антициклон към Скандинавия, цяла Западна и Централна Европа, се пренасят топли субтропични въздушни маси и последните дни в Заполярието бяха подобрени редица температурни рекорди, при това, някои - с над 5 градуса, спрямо предишните такива.