Смогът достигна столицата на Монголия Улан Батор във вторник вечерта, предаде Синхуа.

Смогът от мащабните пожари, които в момента бушуват в руския Сибир, вече достигна някои части на Монголия, съобщиха властите в сряда.

"Ние сериозно наблюдаваме ситуацията с тежките горски пожари в Сибир", каза Пуревяв Соронзонболд, старши офицер на отдела за противопожарно управление в Монголската национална агенция за управление на извънредни ситуации.

>>>Виж снимки от монголската столица в различни сезони на годината>>>>

Според офицера, димната мъгла се е появила в северните части на страната в понеделник, а в столицата Улан Батор - във вторник вечерта.

В момента в Монголия няма действащи пожари, добави Соронзонболд.

Русия обяви извънредно положение, заради горските пожари в четири региона на Сибир и Далечния Изток, тъй като масовите пожари бушуват на близо 3 милиона хектара, според руската служба за защита на въздушните гори по данни от понеделник.

Климатът на страната и столицата Улан Батор е умерен, рязко континентален, със сурова зима и сухо и горещо лято.

Средната температура за януари е от -35 °C до -10 °C; за юли от 15 °C до 26 °C.

Улан Батор е най-студената столица в света. Валежите са от 100 мм до 200 мм, за планините 500 мм. Около 2/3 от територията на страната е разположена в безотточна област. Растителността е предимно в сухите степи, пустинна и полупустинна; в планините - степна и лесостепна (само 9% от територията ѝ е заета от гори).

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>