Земята губи лед с рекордни и увеличаващи се темпове, предаде ДПА, позовавайки се на проучване на Европейската космическа агенция (ЕКА), публикувано в сп. "Криосфера", цитирани от БТА.

Авторите му съобщават, че общо 28 трилиона тона лед са се разтопили по света в периода между 1994 и 2017 г. - еквивалент на леден блок с дебелина 100 метра с размерите на Великобритания.

Един трилион тона лед, ако е под формата на куб, ще бъде по-висок от връх Еверест, отбелязват изследователите.

Междувременно скоростта на топене се увеличава в резултат на затоплянето на атмосферата и океаните. През 90-те години светът отбелязва годишни загуби от 0,8 трилиона тона лед. До 2017 г. тази цифра вече възлиза на 1,2 трилиона тона годишно.

За целите на изследването специалистите от ЕКА са анализирали глобални сателитни данни и са допълнили откритията си с наземни проучвания на полярните региони и някои от планинските ледници, чийто брой по света е 215 000.

"Топенето на ледените покривки сега следва най-лошите сценарии за глобалното затопляне", се посочва в изявление, направено от ръководителя на изследването Томас Слейтър. "В резултат на това покачването на морското равнище ще окаже много сериозно въздействие върху крайбрежните общности през този век", предупреждава ученият.

Проблемна е и загубата на морски лед, вследствие на което намалява отразяващата повърхност на планетата и се засилва ефектът от глобалното затопляне.

"С намаляването на морския лед океаните и атмосферата поглъщат повече слънчева енергия. Това води до по-бързото затопляне на Арктика от което и да е друго място на планетата", казва съавторът на изследването Исобел Лорънс.