Жълт и оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и за образуване на снежна покривка издаде за днес за осем области на страната Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ, цитиран от БТА.

С оранжев предупредителен код за снеговалежи за днес са областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се очаква количеството на валеж за денонощието да достигне 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна покривка към 15-20 сантиметра.

С жълт код за днес са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив. Количествата валеж за денонощието в южните райони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра. В северните райони на тези три области снежната покривка ще е до 10 сантиметра.

През нощта преваляванията постепенно ще спират, последно — в югоизточните райони. Облачността над Западна България ще се разкъсва и намалява, а в Дунавската равнина ще духа умерен и силен западен вятър. 

Минималните температури ще бъдат от минус 3 до плюс 2 градуса, в някои котловини — малко по-ниски.

Утре ще има променлива облачност. Ще остане ветровити, почти без валежи.

Дневните температури ще бъдат от 4 до 10 градуса, малко по-ниски  в Лудогорието и високите котловини на запад.

В края на седмицата предстои повишение на температурите.