"Жълт код" за опасно време е обявен за днес в по-голямата част от Южна България, където се очакват снеговалежи и силен вятър. Ще има условия и за образуване на виелици.

Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Смолян и Бургас..

В тези области се очакват умерени снеговалежи в комбинация с усилване на вятъра от север-североизток. Към края на деня и през нощта срещу петък ще има условия за виелици и навявания. Очаква се и образуване на снежна покривка до 10-15 см.

Почти без валежи ще е в Североизточна България. В цялата страна ще нахлува студен въздух и температурите ще падат. Максималните няма да надвишават 3 градуса.

В следващите дни се очаква застудяване.

От Пътната агенция призовават шофьорите да не тръгват на път с неподготвени за зимни условия автомобили.

Кризисните центрове за настаняване на бездомни са подготвени за застудяването.  Най-големият такъв център в София е с капацитет 180 места. От началото на зимата всяка вечер там идват средно около 130 души. 

Със застудяването кризисният център има готовност да посрещне повече хора, като в най-студените дни бройката на бездомните хора е достигала 200 души. Става въпрос най-вече за възрастни хора.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че бездомните хора, които търсят подслон в приютите в Пловдив и Русе, са няколко десетки в този период.

В центровете за временно настаняване, където престоят обикновено е по-дълъг, местата са около 617 за цялата страна. Там средно заетостта около 480 места на ден.

Нуждаещите се могат да останат там до края на март.