Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи в Централна и Източна България, с количества за денонощието до 20-30 литра на квадратен метър. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ, цитирано от БТА.

Времето днес ще се задържи облачно, на много места ще е с валежи от дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина силен североизточен вятър, който още преди обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Вечерта в северозападните райони и във високите полета на Западна България, а през нощта срещу сряда и в Лудогорието, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 7-8 градуса в северозападните райони, до 15-16 градуса в Горнотракийската низина, а в София - около 8 градуса.

От НИМХ още от днес информират, че за 5 април, сряда, издават предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи в Североизточна България, които ще са с количества до 35 литра на квадратен метър.

Новото застудяване и снегът затрудняват и забавят движението в повечето части на Сърбия, съобщи Танюг. Интензивен снеговалеж в района на Белград, Ужице, Валево, Нова Вароша, Иваница, Сеница и Нови Пазар и особено в планинските райони създава транспортни проблеми. На отделни пътни участъци има поледици.

От Автомобилния съюз на Сърбия посъветваха по пътищата в югозападните, западните и централните райони на страната да не се тръгва без зимни гуми.

Снеговалеж затруднява движението по магистрала Милош Велики, тъй като на пътя има между 1 и 3 сантиметра сняг. С намалена скорост се извършва движението и по магистралата Белград - Ниш - Димитровград.

По информация на Граничното полицейско управление товарните коли, излизащи от Сърбия, се забавят на граничните пунктове Хоргош и Келебия по пет часа. Четири часа чакат камионите на граничния пункт Батровци и по три часа при Бездан и Шид. Товарните коли чакат два часа в Богоево и по един час на Градина и Бачка Паланка.

Заради ураганните ветрове е в сила забрана за движение по много пътни направления в Хърватия, съобщават хърватските медии. В крайбрежната зона има буря, на места с ураганни пориви, като е в сила забрана за движение за определени групи превозни средства. Множество фериботни и корабни линии са спрени, съобщава порталът Индекс. Заради вятъра е затворен участъкът от магистрала A1 Загреб-Плоче-Караматичи между Свети Рок и Поседарие, а също Ядранската магистрала между Сен и Света Мария Магдалена. Държавният път Масленица-Затон Обровачки в Северна Далмация е затворен за всички превозни средства