Жълт код за значителни валежи за 11 области в Западна България издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

Според прогнозата на НИМХ днес в страната ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от България ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. В Югозападна България ще прегърми.

Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен, временно силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Дневните температури ще се понижават, повече в Северна България, където на места в северозападните райони максималните ще остават под 15°. В останалата част от страната ще бъдат между 16° и 21°, в София - около 16°.

В планините ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, над около 2500 m - от сняг. На места, главно в планините в западната половина от страната, валежите ще са значителни по количество, а в югозападните райони ще има и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 5°.

Над Черноморието облачността ще бъде значителна. На отделни места, главно по южното крайбрежие, ще има валежи от дъжд, предимно слаби. Ще духа умерен, временно силен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат 16°-18°. Температурата на морската вода е 15°-17°. Вълнението на морето ще се усилва и след обяд ще бъде 3-4 бала.

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички ангажирани с почистването и реда в града след снощния потоп. Ще бъдат оценени и нанесените щети след продължителната буря от силен дъжд и градушка. Около 20 часа снощи падна силен дъжд с градушка, с големина на лешник, 3-4 см на места. Те бяха придружени със силен вятър и порой в продължение на 40 минути. Улиците бяха с реки, имаше и изкъртени плочки.

Кметът Валентин Христов каза, че на места е бедствено положението, но няма бедстващи хора. Имало е събиране в кабинета му с екипа на почистването с цел отстраняване на щетите още днес и възвръщане на града в нормалното му състояние.