Марта Кроуфорд започва да сънува сънища за изменението на климата преди около 11-12 години, започва материалът с това заглавие във вестник Тайм.

 За разлика от много от предишните й запомнени сънища, тези не са фрагментарни или безсмислени - те са "много ясни", спомня си тя. "Не изискваха много тълкуване." В един от тях тя чете учебник за климатичните промени, а след това го захвърля зад облегалката на дивана си, преструвайки се, че не съществува. В друг тя седи на лекция, изнесена от учен по въпросите на климата. Но професорът започва да й крещи, че не внимава, и тя се проваля на курса. Смисълът е доста ясен, казва Кроуфорд, лицензиран клиничен социален работник: "Не внимаваш и трябва да внимаваш."

Сънищата в крайна сметка я вдъхновяват да започне проекта Climate Dreams през 2019 г. и оттогава тя създава  пространство, в което хората могат да споделят анекдоти за климатични сънища, предимно анонимно.

Един от сънищата, изпратени в колекцията, е за хора, които копаят дупки в пустинята, за да има къде да отидат надигащите се морета. В друг сън се разказва за футболен мач "Потоп", в който през второто полувреме играчите плават върху вътрешни тръби.

Друг човек, който споделил четири климатични сънища, разказал за едно, в което милиарди хора се вливали в гигантска стая, която приличала на спортна арена за видеоигри, но била достатъчно голяма, за да побере населението на света. "В края на съня цялото лице на Земята беше различно", пишат те. "Беше напълно заледено и единствената обитаема част беше гигантско плато с град върху него".

Изглежда, че изменението на климата се е вплело в "тъканта на мечтите", както се изразява Кроуфорд.

Изучаването на сънищата може да бъде хлъзгаво. Невинаги си ги спомняме, а тълкуването им е силно субективно. Но според проучване сред 1009 души, проведено от The Harris Poll през юни по поръчка на медията, повече от една трета от хората в САЩ са сънували климатични промени поне веднъж в живота си.

Според проучването образите и усещанията, предизвикани от тези сънища, варират в широки граници. Сънищата на повечето хора за климата са свързани с екстремни метеорологични условия или природни бедствия; по-малко са тези за комари и скакалци или за политически лидери и закони. Най-често съобщаваните емоции са страхът и стресът, с изключение на милениалите, които изглежда имат по-обнадеждаващи сънища.

Разпространението на климатичните сънища намалява с възрастта: 56% от хората на възраст между 18 и 34 години са заявили, че са имали поне едно климатично съновидение в живота си, в сравнение с 14% от хората над 55-годишна възраст. Изглежда, че мъжете сънуват повече за изменението на климата, отколкото жените. И цветнокожите сънуват за това много повече от белите хора.

Взети заедно, данните ни дават нова перспектива за това как страната може би се чувства по отношение на изменението на климата.