Любопитното е, че това се случва  в първия календарен ден на климатичната пролет, която започва днес  и продължава до 31  май.

Най-студено е в Севлиево и  Кнежа, по минус 23 градуса.
Най-топло е в Сандански, където изстиването е спряло  на минус 8 градуса.

Добре са се "охладили" и морските градове, с по минус 10, минус 11 в Царево и  Бургас и Варна с минус 12.
В София станцията на НИМХ до жк "Младост" отбелязва минимум от минус 18 градуса.

В Южна България минимумите са в рамките на прогнозираните, от около минус 14, минус 15 до минус 11 градуса.

Днес денят започва с предимно слънчево време, но с приближаването на поредния  циклон от югозапад облачността ще се увеличава с напредването на деня.

Температурите в ранния следобед ще бъдат от около минус 4 на север до плюс 1-2 градуса в крайните югозападни райони.

По-късно след обяд и привечер от запад ще започнат превалявания от сняг, които около и след полунощ в южните райони ще преминават в дъжд.
Във височина ще се пренасят много по-топли въздушни маси, но в приземния слой затоплянето ще бъде много по-бавно, заради липсата на достатъчно силен вятър.

В някои котловини, но  най-вече по поречието на Дунав и в някои други райони на Северна България ще има леден дъжд  и поледици.

Това явление се получава, когато във височина е по-топло, отколкото при земната повърхност и дъждът отново замръзва, преди да достигне земната повърхност.
Най-опасно е, когато преохладените дъждовни капки са течни и веднага замръзват, когато достигнат твърди предмети на повърхността: асфалт, почва, дървета, далекопроводи.

С голяма вероятност довечера и  утре на места ще наблюдаваме и  двете явления, както и  други преходни и междинни фазови състояния на валежите.

В събота преваляванията ще продължат с прекъсвания, като в по-голямата част от страната ще вали дъжд, освен в крайните северозападни райони, където валежите ще са от сняг и леден дъжд. 
Дневните температури ще се повишават и  в крайните южни райони ще достигнат  и преминат 10 градуса.

В следващите дни и началото на следващата седмица повишението на температурите ще продължи и ще започне бързо снеготопене.

Следете актуалните ни прогнози в следващите дни.