Първият месец на изминалата зима, декември, беше с температури по-високи от обичайните си с над два градуса средно за страната. 
Точната стойност на аномалията е 2.3 градуса. На места аномалиите бяха над 3 градуса.

Януари беше с близо 3 градуса по-топъл от обичайното, като аномалиите за страната са сравнително еднакви и в повечето райони варират между 2.6  и  2.8 градуса над нормата.

Февруари бе почти изцяло по-мек от обичайното, но последните му 4 дни, които бяха с 4 до 7 градуса  по-студени от обичайните съществено намалиха средната положителна аномалия  и месецът остана само с 1.2 градуса над норма.

Затова пък, февруари беше с двойни валежи, спрямо обичайните месечни количества, средно за страната.
Декември беше с една трета (около 30 на сто) по-влажен от нормяалното, а януари - съвсем малко по-сух от нормалното с около 10 процента.

Февруарският валежен пик, който в някаква степен ще се прелее и  в мартенските валежи, потвърждава една ясно проследима тенденция от последните десетилетие-две, а именно: нарастването на валежите през втората половина на зимата в страната ни.
Такъв годишен пик на валежите е много характерен за средиземноморския тип климат.
Според климатичните норми от миналия век, доскоро февруари беше един от най-сухите месеци за много райони на страната и промяната на тази тенденция е очевидна от десетилетие - две.

Какви средни температури да очакваме през пролетта, според световните метеоцентрали.
Единственият модел, който до преди няколко дни прогнозираше студена/поднормена пролет, беше този на американската НОАА, но в последните дни тя също "влезе в общия хор" на останалите модели, които предвиждат нормален или наднормен пролетен сезон.
Такива са и далекоизточните модели на Китайския климатичен център и японските метеоцентрали.
Според британския институт УКМЕТ, вероятността за наднормени температури на Балканите за сезона март-май е около 60 на сто.
Вероятността за температури около нормалните е между 20 и 40 на сто, а за прохладна пролет - под 20 на сто.

В температурно отношение, като обобщение, може да се твърди, че ни очаква пролетен сезон със средни температури над обичайните или в рамките на обичайните.
При прогнозираните валежи ситуацията е подобна: моделите очакват валежи около или над обичайните.
Важно е да се има предвид, че общият температурен фон, за който става дума горе, е различен от конкретните дневни температури!
Възможно е да има и 1-2 дни или периоди с поднормени или дори много поднормени температури, но ако повечето дни са с малко и много по-топли от обичайните, средната температура в резултат е над обичайната за целия период.

А обобщенията какво лято ни очаква след по-вероятно топлата и влажна пролет, очаквайте през следващата седмица.