Когато стотици птици кайри бяха открити мъртви на брега на остров Сейнт Пол в Аляска през 2016 г., местните жители се разтревожиха, че става въпрос за епидемия от птичи грип.

Но изследване установи, че тези емблематични морски птици са станали жертви на климатичното затопляне, предаде АФП, цитирана от БТА.

Около 350 умрели качулати тъпоклюни кайри (Fratercula cirrhata) и качулати конюги (Aethia cristatella)бяха открити между октомври 2016 г. и февруари 2017 г. на брега на острова в Беринговия проток, между САЩ и Русия.

>>>Виж снимки на тези необикновени с външния си вид птици>>>>

Изследването обаче показва, че между 3100 и 8500 птици са намерили смъртта си през този период.

Те не са били убити от вирус или някакво заболяване, а просто са умрели от глад, тъй като климатичното затопляне ги е лишило от достатъчно храна.

"По телата им нямаше мазнини, мускулатурата им бе изключително слаба", поясни Джулия Париш от Вашингтонския университет.

Кайрите, които се разпознават лесно благодарение на големите клюнове, напомнящи тези на папагали, са само един от индикаторите за опустошителните последствия от климатичното затопляне върху морските екосистеми, отбелязаха учените.

За да се размножат, кайрите се събират на колонии от по 100 000 индивида. Те снасят по едно яйце, което представлява 1/10 от масата на майката.

През по-голямата част от времето над него седи женската, сменяна от време на време от мъжкия. След излюпването родителите хранят малкото обилно в продължение на 6 седмици.

След като го отгледат, родителите кайри го оставят само да се справя със съдбата си. То често става жертва на кърлежи или на един вид кокошини, които живеят по него. те омаломощават птиците, хранейки се с кръвта им. Освен, заради по-топлото и благоприятно за паразитите време, заради по-топлите води и съответно по-малко разтворен кислород, намалява и популацията на рибките, с които се хранят тези птици (виж снимката в галерията).

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS One.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>