Това арктическо езеро никога не замръзва.

Доближете запалка над повърхността му и езерото ще хвърли над главата му огнен стълб.

Това и прави Кати Уолтър Антъни, еколог от Университета на Аляска във Феърбанкс, в популярно видео.

Тя изучава езерото Еси-езеро през по-голямата част от десетилетието и наскоро установи причината за странното му поведение. Става въпрос за постоянното проникване на парниковия газ от метан от древен резервоар дълбоко под тундрата. 

Благодарение на повишаването на глобалната температура вечната замръзналост се размразява и газът достига до повърхността през дупки в дъното на езерото. Средната дълбочина на по-голямата част от езерото е около 1 м, но районите, където са изтекли най-големите мехурчета, имат дълбочина до 15 м.

Според учените над 2 тона газ на ден излизат от тези дупки в долната част на езерото, което е еквивалентно на емисиите на 6 000 крави, които са един от най-големите източници на метан в света.

 Тъй като глобалната температура се повишава, замръзналите почви с органични остатъци се топят и газът бавно излиза в атмосферата. Повечето учени се страхуват от появата на цикъл на обратна връзка: Колкото повече парникови газове се отделят от пермафроста днес, толкова по-висока ще бъде температурата и толкова повече газове ще бъдат изпуснати утре.

Докато много модели на климата се съсредоточават върху ефектите от емисиите на въглероден диоксид върху затоплянето, емисиите на метан в езерата, като например есийското езеро, до голяма степен се игнорират. В проучване на няколко подземни арктически езера, публикувано на 15 август в сп. Nature Communications, Уолтър Антъни и нейните колеги съобщават, че езерата и метанът, които те изпускат, могат да удвоят предходните оценки за затоплянето.