Астрономическото лято в Северното полукълбо започва днес в 12 часа и 15 минути българско лятночасово време. Температурите ще бъдат в синхрон с началото на астрономическия сезон през по-голямата част от седмицата.

Днес ще бъде слънчево и горещо, с развитие на купеста облачност, но почти без валежи.

Ще духа умерен, в Дунавската равнина - временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 31 до 36 градуса.

През нощта ще бъде топло, със слаб вятър от северозапад. Минималните температури утре ще бъдат от 15 до около 20 градуса и отново ще има места с тропични нощи - температурата през цялата нощ няма да пада под 20.

През деня ще бъде слънчево, но ветровито, с умерен и силен вятър от запад-северозапад. Температурите ще бъдат от 29 до около 34 градуса. Почти без валежи, освен на отделни места около планините на запад.

Рекордните горещини в Западна Европа засега приключиха. В тази част на континента температурите ще бъдат около обичайните, ще има и много слънце.

Жегите се преместиха в Атина, където ще бъде горещо, с температури над 35-36 градуса.

Хладно ще бъде в Украйна и Русия, там ще превали слаб дъжд.

У нас в четвъртък от северозапад на югоизток ще премине атмосферен фронт. На много места ще превали и прегърми, ще паднат и градушки. Дневните температури ще се понижат и ще са от 20-22 до около 28 градуса. 

В петък сутрин ще бъде по-хладно, с температури от 10 до 15, но през деня отново бързо ще се затопли и температурите след обяд ще достигнат 29 до 34 градуса.

От събота над западните райони отново ще се установи горещо време. Дневните температури ще бъдат от около 28 градуса в източните райони до 33-35 на места в западната половина на страната.

В събота ще остане почти без валежи, а в неделя над централните западни райони, планините и крайните източни и североизточни райони ще превали и прегърми. За съжаление, са възможни и локални гръмотевични бури и градушки.

Такова ще остане времето и в понеделник.