Автобус-гигант разхожда своите пътници със скорост до 60 километра в час сред вечните снегове на Лангьокул - втория по големина ледник в Исландия, който според учените почти напълно ще изчезне до края на века, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Червеният осемколесен "мегабус" с дължина 15 метра е оборудван с огромни гуми с диаметър два метра, които му осигуряват сцепление с прахообразния сняг, докато "катери" огромната ледена шапка на Лангьокул в Западна Исландия. Туристическият автобус е наречен Слейпнир - на коня на върховния скандинавски бог Один.

>>>>Вижте галерия от снимки на ледника  и околностите му на Ледения остров>>>>

От най-високата точка от маршрута му, на височина около 1450 метра, се открива невероятна гледка към други покрити със сняг върхове, включително и към Окьокул, или Ок - първия ледник, който Исландия обяви официално за изчезнал през 2014 г. в резултат на глобалното затопляне.

В октомврийския ден, със своя двигател с мощност 850 конски сили, автобусът с тегло 30 тона и напомнящ за машина от научнофантастичен филм, с лекота пресича ледения терен.

Сред редките туристи е двойка италианци, понесла храбро тестове и карантина при пристигането си, за да се впусне в леденото приключение.

"Вълнуващо е да се докоснеш до нещо толкова древно. На подобно място човек се чувства тясно свързан със земята", казва 30-годишната туристка Росела Греко.

Лангьокул се е формирал преди около 2500 години с цикли на топене и замръзване. Според гласиолозите най-старият лед на ледника е на около 500 години.

По пътя, изкачващ се от подножието на Лангьокул, са издигнати табели. От 1940 г. те указват ледената линия на всеки 20 години и напомнят за това колко бързо изтънява ледникът.

Почти 250 квадратни километра от повърхността му са се изпарили от 1890 г. и края на Малката ледникова епоха, като топенето е ускорено от ниската надморска височина.

Според експертите шансът за оцеляване на Лангьокул е почти нулев. "Ако климатът остане такъв, какъвто е сега, или се затопли още повече, е вероятно целият ледник или 80-90 процента от него да изчезнат до края на века", казва гласиологът Торстейн Торстейнсон