Азербайджан ще създаде фонд за климата с 500 млн. долара от петрола

Азербайджан, домакин на тазгодишната среща на върха за климата COP29, обяви плановете си да събере поне 500 млн. долара за зелени проекти, съобщава Financial Times.

Петролната държава планира да стартира "фонд за инвестиции в климата за бъдещето" с вноска от държавната петролна компания Socar, както и да се опита да набере допълнителен капитал от други производители на изкопаеми горива, се казва в статията.

Сумата "бледнее в сравнение с фонда на стойност 30 млрд. долара, обявен от Обединените арабски емирства на последната COP28 в Дубай, чиято цел е да мобилизира 250 млрд. долара инвестиции от частния сектор за действия в областта на климата до 2030 г.", отбелязва FT.

Официални представители на COP29 заявиха, че азербайджанският фонд ще бъде отправна точка за участие на компаниите, използващи изкопаеми горива, продължава статията.

Всяка възвръщаемост на инвестициите от фонда ще се връща обратно в него, а азербайджанските официални лица в момента обсъждат дали 50% от капитала да бъде отделен за развиващите се страни, които са най-засегнати от екстремни метеорологични явления, се допълва в статията.

"След като концепцията е готова, ще се обърнем към страните, които смятаме, че биха могли да бъдат потенциални донори...

Ще се обърнем към всички страни, които произвеждат и използват изкопаеми горива, с молба да се включат в инициативата", казва служител пред FT.