Financial Times публикува "Голямото четиво" за "огромния петролен резервоар", открит на около 120 мили от бреговете на Гвиана, който ръководството на ExxonMobil иска да превърне в едно от най-големите офшорни петролни находища в историята.

Вестникът пише: "За добива на малко под половината от тези запаси са одобрени инвестиции в размер на над 55 млрд. долара, но след като направи още открития, консорциумът увеличава производството."

Изданието отбелязва, че Гвиана е една от най-малките държави в Южна Америка и преди това откритие не е имала въглеводородна промишленост.

В материала се  добавя: "Обещаният неочакван финансов удар може да създаде една от последните петролни държави в света, точно когато световните политици обещават да се откажат от изкопаемите горива.

Разработването на находището вече генерира бърз растеж в една бедна страна; икономиката на Гвиана се разшири с 33 % дори след инфлацията през миналата година." Въпреки това в доклада се казва, че "активисти за опазване на околната среда нарекоха проекта "климатична бомба".

Той също така отбелязва "опасенията на граждански и правозащитни групи, профсъюзи и опозиционни политици, че богатството, генерирано от петролната бонанза на Exxon, ще заобиколи широката общественост и ще причини повече вреда, отколкото полза" - явление, известно като "ресурсно проклятие".

Отделно от това Даниел Ергин, заместник-председател на S&P Global, пише във Financial Times, че в навечерието на изборите в САЩ избирателите са притеснени от цената на бензина.