Азербайджан може да бъде следващата страна, която ще бъде домакин на преговорите на ООН за климата през следващата година след мирните преговори с Армения.

Последната преди това наложи вето на срещата на върха в Баку на фона на продължаващия конфликт между двете страни, съобщава Bloomberg.

Изданието обяснява: "Лидерите на двете страни проведоха преговори в четвъртък, като се договориха Азербайджан да освободи 32 арменски военнослужещи, пленени след войната в Нагорни Карабах през 2020 г., а Армения да освободи двама азербайджански военнослужещи в замяна.

Като част от преговорите Армения заяви, че ще се откаже от конкурентната си кандидатура за домакинство на COP29 и вместо това ще подкрепи Азербайджан да бъде домакин на двуседмичното събитие в Баку."

Съгласно правилата на ООН за ротационно председателство на Съвета по въпросите на климата, следващата среща на върха трябва да бъде домакинствана от източноевропейска страна, като всяка държава от региона трябва да се съгласи с мястото, обяснява Bloomberg.

Той добавя, че Русия е заявила, че ще блокира всяка оферта от страна от Европейския съюз, подкрепяща Украйна, като по този начин остава да се избира само между Армения, Азербайджан, Сърбия и Черна гора.

Според статията решението за това къде ще се проведе COP29 трябва да бъде взето преди края на COP28. Politico също съобщава новината със заглавие: "Още една победа за петролните държави?