Производството на енергийно ефективни климатици и хладилници и използването на екологични хладилни агенти в тези уреди могат значително да забавят глобалното затопляне, съобщи Асошиейтед прес.

Това са заключенията от доклад, публикуван от Програмата на ООН за околната среда и Международната агенция по енергетика. Според авторите му по-високата енергийна ефективност и замяната на вредните агенти могат да ограничат емисиите вредни газове с еквивалента на четири до осем години от настоящите нива вредни газове през следващите четиридесет години.

Според прогнозите търсенето на охлаждащи уреди ще се увеличи почти четири пъти до 2050 г. заради глобалното затопляне.

Евтините уреди обикновено консумират много електричество, което се произвежда от въглищни или газови електроцентрали, а те от своя страна също допринасят за глобалното затопляне.

"Използването на климатици е нож с две остриета", казва Дърууд Залки, екоадвокат, който е участвал в подготовката на доклада. "Нуждаем се от климатици, защото светът се затопля, но и те допринасят за затоплянето, освен ако не ги направим супер ефективни".

Друг проблем на тези уреди е, че в повечето от тях все още се използват хидрофлуоровъглероди (HFC). Според експертите отказът от тях е най-бързият начин да се забави глобалното затопляне - с до 0,4 градуса по Целзий до края на века.

Авторите на доклада призовават за създаването на национални планове, които да определят минимални стандарти за енергийна ефективност и ясно означаване на етикетите на уредите, за да се подпомогнат потребителите да използват най-ефективните уреди