Премиерът на канадската провинция Британска Колумбия обяви извънредно положение, заявявайки, че властите там са "изправени пред най-лошия сезон на горските пожари в историята", докато хиляди хора са евакуирани от градовете на изток от Ванкувър, съобщава "Гардиън".

В петък вечерта премиерът Дейвид Еби заяви: "През последните 24 часа ситуацията се разви бързо и ни очаква изключително трудна ситуация през следващите дни."

Вестникът продължава: "Пожарникарите се борят с излезлия от контрол горски пожар "Макдугъл Крийк", който обхвана 10 500 хектара при поривисти условия в хълмовете и планините над град Западна Келоуна, принуждавайки хиляди хора да се евакуират... Евакуация се извършваше и в близката Келоуна, град с население около 150 000 души, който се намира от другата страна на езерото Оканаган от Западна Келоуна.

Това стана в момент, когато властите по-на север в района на Северозападните територии съобщиха, че се смята, че повече от 19 000 души са евакуирани от горските пожари, които заплашват град Йелоукниф." Шейн Томпсън, министърът на околната среда и климатичните промени на територията, заяви, че ситуацията с горските пожари остава критична и служителите, които не са от службите за спешна помощ и са останали, излагат на опасност себе си и другите, съобщава Daily Mirror. "Моля, излезте сега", каза той.

Обхватът на пожарите и нарушаването на живота и земята "подчертават сериозността на най-лошия по рекорди сезон на горските пожари в Канада тази година, когато в цялата страна горят над 1000 активни пожара", отбелязва Ройтерс. Според "Хил" общо 35 000 жители на Британска Колумбия са поставени под заповед за евакуация.

Axios съобщава, че горските пожари са принудили над 50% от хората, живеещи в Северозападните територии, да се евакуират тази седмица. Министър-председателят Джъстин Трюдо заяви вчера, че правителството изпраща въоръжени сили, за да помогнат за справянето с пожарите, съобщава в друга статия Ройтерс.

В "Гардиън" се казва, че според официалните оценки на пожарите в Канада вече са изгорели над 14 млн. хектара (34,6 млн. акра) - "приблизително колкото Гърция и почти два пъти повече от площта на последния рекорд от 7,3 млн. хектара". В статията се добавя, че "досега са загинали четирима души". Дейвид Филипс, старши климатолог в отдел "Околна среда и климатични промени" в Канада, заяви пред ABC News, че "няма съмнение", че изменението на климата допринася за увеличаването на големите пожари. Той казва: "Този сезон на горските пожари се разрасна. Тези пожари са по-големи и по-лоши."

В аналитичен материал във вестник i се разглежда как "колониализмът, дърводобивът и изменението на климата влошават горските пожари". Д-р Дженифър Франсис, старши научен сътрудник в Центъра за изследване на климата в Удуел, казва пред Financial Times, че "престанах да ги наричам горски пожари, защото в увеличаването на тези пожари има такъв човешки отпечатък, че те вече не са диви". За пожарите съобщават Washington Post, New York Times, BBC News, Al Jazeera, Sky News, Evening Standard и Le Monde.

Междувременно Politico пише, че докато президентът Джо Байдън се готви да посети Мауи, хавайския остров, опустошен от най-смъртоносния горски пожар в съвременната история на САЩ, той е подложен на натиск от страна на активисти за климата и членове на Конгреса "да обяви национално извънредно положение във връзка с изменението на климата". Изданието отбелязва, че "това не е първият път, когато Белият дом се сблъсква с призиви да предприеме тази стъпка".

В редакционна статия в "Лос Анджелис Таймс" се казва: "Ако президентът има сериозни намерения да се бори с климатичната криза, защо не я обяви за извънредно положение наистина?" The Independent съобщава, че броят на жертвите на пожарите в Мауи е достигнал 114 души. The New York Times пише, че компанията за комунални услуги Hawaiian Electric е била предупредена, че трябва да модернизира оборудването си, но не е направила промени, които биха могли да намалят риска от запалване на пожари при ветровити или бурни условия.

Axios съобщава, че събитията на Хавайските острови са ярко напомняне, че "електрическата мрежа на САЩ е остаряла и претоварена, и че тя става все по-уязвима под натиска на нарастващото търсене, екстремните метеорологични условия и изменението на климата".

В редакционна статия на Wall Street Journal се казва, че "един от виновниците, който изглежда се очертава, е местната компания за комунални услуги, която е трябвало да лавира между безопасността на електропреносната мрежа и задължителния за правителството преход към зелена енергия". В гостуващо есе на двама изследователи в New York Times се задава въпросът "защо Хавайските острови не се евакуираха по-рано по време на пожарите?". В "Гардиън" има материал за жителите и туристите, които "скърбят" за разрушаването на историческия град Лахайна.

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн заяви в петък, че крайморският град "ще се издигне отново", съобщава Politico. Той добави: "Нека бъда ясен... Лахайна принадлежи на своите жители и ние сме решени да го възстановим и да го възстановим по начина, по който те искат". DeSmog пък съобщава за съдебен иск за отговорност за климата, заведен от Хонолулу срещу компаниите за изкопаеми горива, в който големи петролни компании като ExxonMobil и Chevron са поискали делото да бъде прекратено. 

По отношение на други екстремни метеорологични условия в региона Axios съобщава, че според прогнозите опасна, засилваща се гореща вълна ще доведе до множество рекордни дневни температури в централната и югоизточната част на САЩ от петък и ще обхване голяма част от долните 48 държави през тази седмица. Politico съобщава как "екстремните температури в САЩ са изложили възрастните хора, работещите на открито и хората без достъп до хладен въздух на най-голям риск от тежки заболявания, свързани с горещините, или дори смърт". Асошиейтед прес пише, че "горещата вълна, която причини страдания този уикенд, е само последната, която наказва САЩ тази година". А Bloomberg съобщава как "глобалното затопляне влошава ураганите, наводненията и сушите".

В Европа "Гардиън" съобщава, че горският пожар в Тенерифе, принудил хиляди хора да избягат, е бил предизвикан умишлено. До събота вечерта пожарът е обхванал повече от 8 400 хектара (20 800 акра) борова гора, което представлява около 4 % от площта на Тенерифе, отбелязва вестникът. Le Monde също публикува материала.