Горещата вълна в няколко австралийски щата накара националната метеорологична служба да издаде предупреждения за пожари, съобщава Ройтерс.

В него се казва, че "в събота са горели повече от 50 пожара".

Новинарската служба добавя: Междувременно в Куинсланд бившият тропически циклон "Джаспър", който премина през североизточната част на щата тази седмица, според прогнозите ще донесе още проливни дъждове и възможни наводнения в районите близо до туристическия град Кернс.

The Guardian пише, че всички пожари в австралийския щат Нов Южен Уелс "са под контрол или се контролират".

Axios твърди, че "стотици" хора са били спасени в северна Австралия, "тъй като проливни дъждове от бившия тропически циклон Джаспър връхлетяха региона". Той отбелязва: "Изменението на климата води до по-интензивни и чести екстремни валежи".

Той цитира професор Стив Търтън, който пише в Conversation, че сегашните наводнения се случват по време на условията на Ел Ниньо, "когато вероятността от поява на тропически циклони в австралийския регион е много по-малка". Той цитира Търтън, който добавя: "Това е довело до по-голям риск от екстремни валежи и наводнения, като например събитията, които наблюдаваме сега в Далечния северен Куинсланд." (Статията на Търтън е озаглавена: "Рекордните наводнения в Северен Куинсланд са плашещо предзнаменование за това, което предстои да се случи в условията на климатичните промени").

Отделно от това RealClimate казва: "Тазгодишният (2023 г.) сезон на тропическите циклони в Северния Атлантик и Карибския басейн е свидетел на сравнително голям брой именувани тропически циклони: 20. Въпреки настоящия Ел Ниньо, който обикновено дава по-ниски стойности. Но изглежда, че следва историческата тенденция за именуваните тропически циклони с нарастващ брой с течение на времето.

Междувременно Ройтерс съобщава: "В петък Панамският канал заяви, че ще увеличи броя на наличните места за резервации в шлюзовете си за кораби тип "Панамакс" и "Неопанамакс", след като тежка суша доведе до намаляване на броя на преминаващите кораби по един от основните морски търговски пътища в света."