В края на миналата седмица испанските власти евакуираха четири села в Тенерифе, тъй като в природния парк около вулкана Тейде избухнаха горски пожари, съобщава Sky News.

Йозеф Ашбахер, генерален директор на Европейската космическа агенция, заяви, че горските пожари в Тенерифе и по света са "наистина тревожно" доказателство за скоростта на климатичните промени, съобщава изданието.

То цитира още Ашбахер, който казва: "Това само потвърждава, че изменението на климата е най-голямата заплаха за нашата планета, за човечеството, и ще остане такава през следващите десетилетия и ние наистина трябва да направим всичко възможно, за да смекчим последиците".

Пожарът се разпространи и обхвана над 1800 хектара (4450 акра) само за 24 часа, като с огнената стихия се справиха 14 самолета и общо 250 пожарникари и военни, съобщава Ройтерс. Въпреки това ръководителят на региона Фернандо Клавихо заяви на вечерна пресконференция в столицата на Тенерифе, Санта Крус, че "пожарът е извън контрол... перспективите не са положителни", отбелязва Ройтерс.

В Канада горските пожари са изпепелили два пъти повече земя в сравнение с всеки предишен сезон - площ, равняваща се на Алабама или девет Кънектикът, съобщава "Вашингтон пост".

Изгорели са близо 33 млн. акра (13,3 млн. хектара), като много пожари все още продължават, продължава изданието. На жителите на град Йелоукнайф в далечния север на Канада беше наредено да се евакуират, тъй като нараснаха опасенията, че бушуващите горски пожари могат да го достигнат до уикенда, съобщава Le Monde.

На близо 20 000 жители е даден срок до петък на обяд да напуснат домовете си, след като в началото на седмицата беше обявено извънредно положение, допълва изданието.

В момента в северозападните територии на Канада горят повече от 200 горски пожара, включително този, който сега е на 17 км от Йелоукнайф, съобщава BBC News. На жителите на Форт Смит, K'atl'odeeche First Nation, Hay River, Enterprise и Jean Marie River е наредено да се евакуират, допълва изданието.

В САЩ горските пожари в Северна Калифорния също са предизвикали заповеди за евакуация и затваряне на пътища в селските общини, съобщава Axios.

В Националната гора Кламат, където в сряда рекордната дневна температура достигна 112F (44C), има 20 пожара, разпалени от мълнии в резултат на гръмотевични бури в понеделник, продължава изданието. Освен това пет големи пожара горят в Орегон, където за множество окръзи са издадени препоръки за качеството на въздуха, допълва Axios.