Бързо разпространяващ се горски пожар в Тексас е изпепелил 1,1 млн. акра - площ, по-голяма от тази на щата Роуд Айлънд - което го превръща във втория по големина пожар в историята на САЩ, съобщава BBC News.

Огънят е принудил хората да се евакуират от домовете си, прекъснал е електрозахранването и за кратко е спрял работата на ядрено съоръжение, продължава статията.

В нея се допълва, че пожарът в Смоукхаус Крийк, както е наречен пожарът, е предизвикан от суха трева, високи температури и силни ветрове. Пожарът е и най-големият пожар, който някога е поразявал щата Тексас, както отбелязва "Вашингтон пост", на фона на "необичайните зимни горещини, които поставиха рекорди в щата Самотна звезда".

По данни на NBC News е потвърдена смъртта на двама души. "Експлозивното разрастване" на пожара в Смоукхаус Крийк се забави в четвъртък с падането на снега, но температурите и ветровете ще се увеличат в петък и през уикенда, съобщава Асошиейтед прес. Тя отбелязва, че това е най-големият от няколкото големи пожара, които горят в селския участък "Панхендъл" в северната част на щата, а също така е преминал и в Оклахома.

В репортажа си вестник Texas Tribune отбелязва, че "горските пожари са станали по-чести и по-тежки в западната част на САЩ поради по-топлите и по-сухи условия - фактори, които се влошават поради изменението на климата".

Вестник New York Times публикува статия, озаглавена "Изменението на климата повишава и без това високия риск от горски пожари в Тексас".

В нея се цитират експерти, които посочват, че "с промяната на климата самото понятие за пожароопасен сезон се размива", като рискът от пожари в региона вече е целогодишна заплаха, а не се ограничава само до определени месеци. В статията се посочва и анализ, според който Тексас е вторият по големина щат след Флорида, в който има най-много имоти, уязвими от горски пожари.

Междувременно Fox News съобщава, че президентът на САЩ Джо Байдън е направил ясна връзка между пожара в Тексас и изменението на климата. Той споменава пожара в речта си, след което добавя: "Идеята, че няма такова нещо като изменение на климата. Обичам това, човече... Обичам някои от моите приятели неандерталци, които все още мислят, че няма климатични промени".

Междувременно "Гардиън" съобщава за нов анализ, според който събитието "Ел Ниньо" през тази година "вероятно ще засили глобалното затопляне и ще доведе до рекордни температури" по целия свят - от "Амазонка до Аляска". Той добавя, че рекордните температури в Амазония ще увеличат риска от горски пожари в региона.