Общината в Лондон съобщава, че протестите "Просто спрете петрола" са й стрували повече от 4,5 млн. паунда за шест седмици.

Съобщението е цитирано от Гардиън.

Полицейската охрана на протестите на климатичните активисти от "Just Stop Oil" е струвала повече от 4,5 млн. паунда, съобщава Guardian, позовавайки се на столичната полиция.

Вестникът продължава: "Депутатите ще обсъдят нормативен акт за изменение на значението на понятието "сериозно нарушение" в режима за опазване на обществения ред в Обединеното кралство, като се намали прагът му от "значително" или "продължително" нарушение на "повече от незначително".

Редакционна статия в "Гардиън" разсъждава върху живота на "Бенджамин Лей... революционер, който се е борил за непопулярна кауза, която днес се смята за безспорно справедлива".

В нея се казва: "Днешните активисти, които водят кампании за всичко - от изменението на климата до хуманните миграционни политики - имат какво да научат от неговия живот... Примерът на Лей е остро напомняне, че вчерашните невъзможни каузи могат да се превърнат в днешните неизбежни принципи - но че пътят често минава през шокираща конфронтация и лична саможертва."

Междувременно на първа страница в "Дейли мейл" се съобщава: "Снощи лейбъристите бяха обвинени, че са изоставили "спазващото закона мнозинство", като са се противопоставили на ограничаването на екоземеделците и мигрантите от Ламанша.

В понеделник "Просто спрете петрола" предизвика още по-голям хаос в трафика с протест срещу бавното движение в центъра на Лондон.

Въпреки това депутатите на сър Киър Стармър гласуваха против засилването на правомощията на полицията за разпръскване на разрушителните демонстрации."

В придружаващата редакционна статия на Daily Mail се казва: "Тъй като всички погледи са насочени към Борис Джонсън и конвулсиите в партията на торите, огромните пукнатини, които се отварят в политическата платформа на лейбъристите, остават почти незабелязани."

Водещият коментар на Daily Mail, написан от колумниста Стивън Полард, гласи: "Ако някога сте попадали в някое от адските задръствания, причинени от блокадите на Just Stop Oil, несъмнено ще подкрепите на четири очи предложените от вътрешния министър Суела Браверман нови закони, даващи на полицията по-големи правомощия за справяне с тях."

В "Дейли телеграф" колумнистът Анди Майер пише под заглавие: "Екозелотите проявяват пълно пренебрежение към демокрацията".