Правителствата, които се събраха на Асамблеята на ООН по околна среда (UNEA) в Найроби, Кения, тази седмица, не успяха да се споразумеят за това как да се регулира управлението на слънчевата радиация - или слънчевото геоинженерство - съобщава Climate Home News.

В статията се обяснява, че техниките, насочени към намаляване на последиците от изменението на климата чрез намаляване на слънчевата светлина, достигаща до планетата, са "спорни", но група държави, водена от Швейцария, е искала да създаде експертна група, която да ги проучи.

В същото време държавите, водени от Африканската група, са искали да забранят тази практика, се казва още в статията.

"Тъй като страните не успяха да постигнат консенсус по време на разговорите в сряда, статуквото ще продължи. Понастоящем управлението на слънчевата радиация е законно в повечето страни", се обяснява в материала.

Ройтерс съобщава, че резолюцията е претърпяла шест редакции в продължение на две седмици, преди да бъде оттеглена.

В статията се отбелязва, че критиците са обезпокоени от потенциалните странични ефекти върху метеорологичните модели и селското стопанство, особено в по-бедните страни, и че геоинженерството "може да послужи като извинение за забавяне на намаляването на емисиите на парникови газове".

Той добавя, че според Центъра за международно екологично право (CIEL) ЕС, тихоокеанските островни държави, Колумбия и Мексико също са се противопоставили на резолюцията.