Глобалното увеличение на въглеродните запаси от биомаса е доминирано от растежа на северните млади гори през последното десетилетие, съобщава Нейчър Геосайънс.

Нови спътникови данни показват, че глобалните запаси от въглерод в биомасата са се увеличили от 2010 до 2019 г. с 0,5 млрд. тона въглерод годишно и подчертават значението на "демографията на горите".

Основният принос за глобалното поглъщане на въглерод имат бореалните и умерените гори, установяват изследователите, докато "влажните тропически гори са малък източник на въглерод, от обезлесяването и нарушенията, свързани със селското стопанство".

Проучването установява също така, че обезлесените и деградирали стари тропически гори (тези на повече от 140 години) са "почти неутрални по отношение на въглерода", докато младите (на по-малко от 50 години) и средните (на възраст от 50 до 140 години) гори в умерените и бореалните ширини са "най-големите поглътители".

В съпътстващата научна справка авторите обясняват, че такива подробни оценки на глобалния въглероден баланс "са от съществено значение за определяне на целите за смекчаване на последиците от изменението на климата за изпълнение на ангажиментите по Парижкото споразумение"