Вятърен парк се демонтира в Западна Германия, за да се освободи място за разширяване на открита мина за лигнитни въглища - "парадоксална" ситуация, която подчертава приоритета на енергийната сигурност пред чистата енергия в най-голямата европейска икономика, съобщават Гардиън и oilprice.

Вече е започнал демонтажът на поне една вятърна турбина във вятърен парк в близост до германската въглищна мина Гарцвайлер, управлявана от енергийния гигант RWE. RWE твърди, че лигнитните или кафявите въглища се добиват от въглищните находища в Гарцвайлер от повече от 100 години.

В края на септември RWE съобщи също, че трите му блока, работещи с лигнитни въглища, които преди това са били в режим на готовност, ще се върнат на пазара на електроенергия по график през октомври.

"Трите блока, работещи с лигнитни въглища, са с капацитет от 300 мегавата (MW) всеки. С пускането им в експлоатация те допринасят за сигурността на доставките в Германия по време на енергийна криза и за икономията на природен газ при производството на електроенергия", заявиха от RWE миналия месец.

Дружеството разширява мината си за лигнитни въглища в Гарцвайлер, след като през март миналата година съдът в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, Мюнстер, се произнесе в полза на енергийната група в спор за земя относно разширяването на мината за лигнитни въглища.

Коментирайки демонтирането на вятърни турбини в името на разширяването на въглищната мина, Гуидо Щефен, говорител на RWE, заяви пред "Гардиън": "Разбираме, че това изглежда парадоксално.

"Но случаят е такъв", добави Стефан.

По-рано тази седмица Министерството на икономиката и енергетиката на Северен Рейн-Вестфалия призова RWE да се откаже от плана си за демонтиране на вятърния парк.

"В настоящата ситуация трябва да се използва максимално пълният потенциал на възобновяемите енергийни източници и съществуващите турбини трябва да работят възможно най-дълго", е заявил говорител на държавното министерство пред вестник Guardian.