Обилен снеговалеж в Северозападна Япония, започнал миналия уикенд, причини смъртта на най-малко трима души, блокира стотици превозни средства по магистралите, наруши движението на влаковете и остави хиляди домове без електричество, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.

Причинен от мощна атмосферна система, снеговалежът започна в събота в района на северното крайбрежие на страната. Снежната покривка е над 2 метра на места в префектурите Ниигата, Ямагата и Аомори.

Силите за самоотбрана оказаха помощ и участваха в разчистването на магистралите в Ниигата, на които стотици коли и камиони бяха блокирани в колони, дълги повече от 20 километра. Местни доброволци също помогнаха, като осигуриха храна и други неща от първа необходимост на хората, блокирани в автомобилите си в продължение на часове.

С подобряване на метеорологичните условия властите разрешиха вчера движението по пътищата. Според метеорологичните прогнози обаче друга снежна буря ще връхлети региона през уикенда.

Повече от 10 000 домове, предимно в префектура Ниигата, все още са без ток и снабдяването на магазините за хранителни стоки се извършва със закъснение заради блокираните пътища, каза тази сутрин министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

Службата за пожарна безопасност и защита при бедствия съобщи, че трима души са загинали, а 10 са били ранени.

85-годишен мъж е загинал, падайки в канал, докато чистел снега в Кашивадзаки - най-тежко засегнатия град в Ниигата. на остров Хокайдо, 63-годишна жена е била притисната фатално между два камиона, докато се опитвала да се измъкне от снежния капан, а в префектура Акита 73-годишен мъж е намерил смъртта си, чистейки снега от покрива на своя дом.